Félárnyékos holdfogyatkozás 2016. március 23 - án

2016. március 23-án, kedden, magyar idő szerint délelőtt fél tizenegy és délután kettő között nagyfokú félárnyékos holdfogyatkozás zajlik, mely Magyarországról - amint az az időpontokból sejthető - nem lesz megfigyelhető. A Föld túlsó felének lakói vannak ismét megfigyelésre alkalmas helyzetben, értve a Csendes-óceán, Új-Zéland és Ausztrália, valamint Ázsia keleti felének lakóit. Észak-Amerika nyugati és középső részének lakosai láthatják még a holdfogyatkozás észlelhető részét. Nem érdemes sajnálkozunk, mivel nem lesz túl látványos az jelenség, nem maradunk le semmiről.

Milyen látványra számíthatnánk? A holdfogyatkozás a Szűz csillagkép nyugati felében zajlik, a felszálló csomópont közelében. Hold félúton van a Jupiter és a Spica között, 16-20°távolságra tőlük. A Jupiter irányában további 16°-ra a Regulus fényes csillaga ragyog, balra fent, 35° távol az Arcturus fénylik fényes narancssárgán. Az Antares, a Szaturnusz és a Mars hármasa már egészen távol ragyog, 60-73°-ra balra. A fogyatkozás legnagyobb fázisában közel négyötöd része merül a félárnyékba, de csak a déli harmadán látszik majd egy halvány barnás-szürkés homály. Eme fénycsökkenés a fogyatkozás közepe előtti és utáni háromnegyed óra időtartamokon belül észlelhető. Ennél többet nem ad a félárnyékos holdfogyatkozás.
Égi kísérőnk kettő nap múlva kerül földtávolba, mérete kisebb az átlagnál, látszó átmérője 29' 32".
A félárnyékos fogyatkozás nagysága 0,7747 magnitúdó. Az umbra átmérője 1,2946 °, míg a penumbráé 2,3642°. A félárnyék gyűrűje 32,08' vastag, így a holdkorong bővel elférne benne.

A jobb oldali ábra színes PDF változatban is letölthető Fred Espenak honlapjáról.

A holdfogyatkozás kontaktusainak időpontjai világidőben (az időpontokhoz adjunk hozzá EGY órát, hogy helyi időt (NyISz) kapjunk! Romániában, Ukrajnában kettő órát kell hozzáadni.):

Penumbrális fogyatkozás kezdete:
 
9:39:29 UT
Penumbrális fogyatkozás vége:
 
13:54:50 UT

 

A következő holdfogyatkozás 2016. szeptember 16 -án lesz, ez ismét egy félárnyékos holdfogyatkozás, mely Magyarországról megfigyelhető lesz. A következő, tőlünk is látható teljes holdfogyatkozásra 2018. július 27-ig kell várni.

 

Információk ezen fogyatkozás Szárosz-családjának a hátteréről:
Ez a holdfogyatkozás a 142-es fogyatkozási család 18. tagja. A nem teljes félárnyékos fogyatkozás utalhat igen fiatal, de akár igen idős sorozatra is. Most az előbbi esetről van szó, amit a magas Szárosz-szám is megerősít. (Jelenleg a legöregebb a 110-es Szárosz-család, a legfiatalabb pedig a 150-es, amelyik holdfogyatkozásokat produkál.) A 132-es sorozatnak még három félárnyékos eseménye lesz, utána jön az első kicsiny részleges holdfogyatkozás.
1709. szeptember 19. - a 142-es Szárosz-család születésének időpontja. A Hold az Ekliptikát dél felől északra keresztezte, azaz a felszálló csomópont közelében tartózkodott. Mivel a csomópont elég közel volt ekkor a Föld árnyékkúpjához, elkerülhetetlen volt a holdfogyatkozás bekövetkezte. Ne gondoljunk semmi látványos égi előadásra, csak a Hold déli pereme lágyan érintette a földárnyék északi szélét - egy észrevehetetlen, 0,0642 magnitúdós félárnyékos fogyatkozást adva. Tizennyolc évenként egy-egy hasonló esemény következett, de a Hold mindig egy picikét mélyebben hasított a félárnyékba. Ám a felvezetés igen lassú volt, és még ma is tart, hiszen 379 évvel később, 2088. május 5 -én történik majd meg az első részleges holdfogyatkozás: egy 77 percig tartó esemény. A további fogyatkozások időtartama gyorsan nő, végül 2214. július 22-én következik be a sorozat első teljes holdfogyatkozása, mely rögvest egy órán át tartó látnivalóval szórakoztat.
A következő holdfogyatkozások alkalmával tovább nő a teljesség időtartama, és 2304. szeptember 15 -én lezajlik a 142-es Szárosz-család leghosszabb teljes holdfogyatkozása, 104 perces előadást adva. Ezt innen a Kárpát-medencéből is élvezhetjük majd
.
Ezt követően csak lassan csökken a totalitások időtartama, csak a legvégén indul gyorsulásnak ez a rövidülés. Az utolsó ilyen esemény 2665. április 21-én lesz, egy 28 és fél perces teljességgel. A 142-es Szárosz gyorsan öregszik, 9 részleges holdfogyatkozást ad, az utolsó 2827. július 29 -én lesz egy közel 29 perces súroló holdfogyatkozás képében. Ezt követően az 'aggastyánkor' is gyorsan a végére ér, 10 félárnyékos holdfogyatkozás van hátra. Az utolsó, észrevehetetlenül piciny félárnyékos eseményre 3007. november 17-én kerül sor, a fogyatkozás magnitúdója 0,0260. Véget ért egy 1298 éves időszak, melyet 73, a 142-es Szárosz-sorozat holdfogyatkozásai jelölnek ki.
Szerencsére eme 73 alkalom több, mint harmadát a teljes holdfogyatkozások teszik ki, ami már figyelemre méltó. (26 darab, ebből 12 centrális teljes) Ebből viszont négy teljes holdfogyatkozás hossza haladja meg a 100 percet. A részleges holdfogyatkozások alig több, mint ötöde az egész sorozatnak, ellenben a félárnyékos jelenségből is sok van, több mint a fogyatkozások 42,5%-a. Egyszerű, átlagosnak mondható sorozatról van szó.

 

A 142-es Szárosz 73 fogyatkozásának sorozata:
21F
7R
26T
9R
10F
ebből 12 centrális

A 142-es Szárosz adatait Fred Espenak számolta ki és tette közzé - köszönet érte.

 

Vissza a fogyatkozási nyitólapra!

Vissza a kezdőoldalra!