Félárnyékos holdfogyatkozás 2017. február 11 - én

2017. február 10-ről 11-re virradóra péntek-szombat éjszakán nagyfokú félárnyékos holdfogyatkozás zajlik magyar idő szerint 10-én fél tizenkettő és 11-e hajnali négy között, mely Magyarországról - amennyiben az időjárás megengedi - teljes mértékben megfigyelhető. Afrika, Amerika keleti fele és a Közel- és Közép-Kelet lakói szintén végig láthatják a holdfogyatkozást, és valamekkora részét láthatják a teljes amerikai kontinensen és Ázsia szinte teljes területén. Látványos jelenségre azonban ne számítsunk, noha a holdkorongon a változás könnyen észrevehető lesz.

Milyen látványra számíthatnánk? A holdfogyatkozás az Oroszlán csillagkép mellső lábai előtt zajlik, a felszálló csomópont közelében. Hold közelében a Regulus ragyog, jobbra 30°-ra a Procyon illetve az Ikrek két csillaga, a Castor és Pollux, balra 60°-ra a Spica, felette a Jupiter látható, felettük az Arcturus. A félárnyék 22:34 UT-kor érinti égi kísérőnk bal felső peremét, noha ezt nem vehetjük észre. A félárnyék jelenlétét várhatóan 23:15 UT körül vehetik észre a jó szemű megfigyelők, amikor a holdkorong bal felső részére egy halvány, szürkés-barhás homály terül. Az idő haladtával a félárnyék egyre jobban elborítja a Holdat, és a fogyatkozás legnagyobb fázisában szinte az egész holdkorong elmerül benne, csak egy harmad ívpercnyi rész lóg ki belőle - ez a korong átmérőjének 1/86-od része!. E pillanatban a déli harmadon nem látható a homály - túl enyhe az okozott fénycsökkenés - ellenben az északi pereme egészen közel kerül a Föld teljes árnyékához, alig több mint egy ívercre van tőle. Itt már igen erőteljes lesz a sötétedés, a gyakorlatlan szem úgy is vélheti, hogy a korong pereme belemerült a teljes árnyékba. A maximum 11-én 0 óra 43 perc 53 másodperc UT-kor van. A következő bő egy órában lassan levonul a látható homály, hajnali 2 óra UT után már alig észlelhető. A félárnyék 2:53 UT-kor hagyja el a holdkorongot.
Égi kísérőnk egy hete volt földközelben, mérete átlagos, 31' 39". A félárnyékos fogyatkozás nagysága 0,9984 magnitúdó. Az umbra átmérője 1,4206 °, míg a penumbráé 2,501°. A félárnyék gyűrűje 32,25' vastag, így a holdkorong teljesen elférne benne.
A teljes esemény 4 óra 19 perc 10 másodpercig tart.

A jobb oldali ábra színes PDF változatban is letölthető Fred Espenak honlapjáról.

A holdfogyatkozás kontaktusainak időpontjai világidőben (az időpontokhoz adjunk hozzá EGY órát, hogy helyi időt (KözEI) kapjunk! Romániában, Ukrajnában kettő órát kell hozzáadni!):

Penumbrális fogyatkozás kezdete:
 
22:34:16 UT
Penumbrális fogyatkozás vége:
 
2:53:26 UT

 

A következő holdfogyatkozás 2017. augusztus 7 -én lesz, ez egy részleges holdfogyatkozás, Magyarországról nézve a holdkelte után nem sokkal véget ér. A következő, tőlünk is látható teljes holdfogyatkozásra 2018. július 27-ig kell várni.

 

A 114-esSzárosz-család:

Ez a holdfogyatkozás a 114-es fogyatkozási család 59. tagja. A nem teljes félárnyékos fogyatkozás utalhat igen fiatal, de akár igen idős sorozatra is. Most az utóbbi esetről van szó, amit az alacsony Szárosz-sorszám is megerősít. (Jelenleg a legöregebb a 110-es Szárosz-család, a legfiatalabb pedig a 150-es, amelyik holdfogyatkozásokat produkál.) A 114-es sorozatnak még tizenkét további félárnyékos eseménye lesz, és befejezi égi pályafutását.
971. május 13. - a 114-es Szárosz-család születésének időpontja. A Hold az Ekliptikát dél felől északra keresztezte, azaz a felszálló csomópont közelében tartózkodott. Mivel a csomópont elég közel volt ekkor a Föld árnyékkúpjához, elkerülhetetlen volt a holdfogyatkozás bekövetkezte. Semmi látványos égi előadás nem volt, csak a Hold déli pereme lágyan érintette a földárnyék északi szélét - egy észrevehetetlen, 0,0619 magnitúdós félárnyékos fogyatkozást adva. Tizennyolc évenként egy-egy hasonló esemény következett, de a Hold mindig mélyebben hasított a félárnyékba. Hét további félárnyékos holdfogyatkozást követően 1115. augusztus 7 -én történt meg az első részleges holdfogyatkozás: egy 81 percig tartó esemény. A további fogyatkozások időtartama előbb gyorsan, majd lassan gyorsan nőtt, végül 1458. február 28-án következett be a sorozat első teljes holdfogyatkozása, mely egy bő fél órán át tartó látnivalóval szórakoztatott.
A következő holdfogyatkozások alkalmával egyre hosszabb lett a teljesség időtartama, és 1584. május 24 -én lezajlott a 114-es Szárosz-család leghosszabb teljes holdfogyatkozása, 106 perces előadást adva. Ezt innen a Kárpát-medencéből nem láthatták eleink
.
Ezt követően gyorsan rövidült a totalitások időtartama, az utolsó teljes holdfogyatkozás 1674. július 17-én volt, egy 35 perces teljességgel. A 114-es Szárosz gyorsan öregszik, 12 részleges holdfogyatkozást adott, az utolsó 1890. november 26-án volt, egy röpke 10 perces súroló holdfogyatkozás képében. Ezt követően az 'aggastyánkor' már lassan ér véget, 19 félárnyékos holdfogyatkozás van hátra, ez zajlik most. Az utolsó, észrevehetetlenül piciny félárnyékos eseményre 2233. június 22-én kerül sor, a fogyatkozás magnitúdója 0,0404. Egy 1262 éves időszak ér véget, melyet a 114-es Szárosz-sorozat 71 holdfogyatkozásai jelölnek ki.
Sajnos eme 71 alkalom alig több, mint hatodát teszik ki a teljes holdfogyatkozások (18 darab, ebből 7 centrális teljes) és csak négy alkalommal lesz 100 percet meghaladó totalitás. A részleges holdfogyatkozások az egész sorozat három hetedét teszik ki, és a félárnyékos jelenségből is sok van, a fogyatkozások 38%-a ilyen. Egyszerű, átlagosnak mondható sorozatról van szó.

 

A 114-es Szárosz 71 fogyatkozásának sorozata:
8F
19R
13T
12R
19F
ebből 7 centrális

A 114-es Szárosz adatait Fred Espenak számolta ki és tette közzé - köszönet érte.

 

Vissza a fogyatkozási nyitólapra!

Vissza a kezdőoldalra!