Félárnyékos holdfogyatkozás 2020. június 5 - én

2020. június 5-én, pénteken, magyar idő szerint estétől éjszaka 11-ig terjedő időszakban egy közepes nagyságú félárnyékos holdfogyatkozás zajlik, mely Magyarországról is megfigyelhető. A megfigyelésre legalkalmasabb helyzetben van Afrika középső és keleti fele, a Közel-Kelet, Ázsia belső illetve délkeleti része, Ausztrália nyugati és középső része, illetve az Antarktisz. Európából nézve az esemény már zajlik a Hold felkelése pillanatában, Kelet-Szibéria illetve Japán lakói viszont a lenyugvó holdkorongon csak egy darabig követhetik az eseményeket. Amerika és a Csendes-óceán nagy része kimarad ebből a holdfogyatkozásból - bár ezzel nem vesztenek semmit.

Magyarországról nézve a Hold az árnyékba való belépés során kel fel. Az ország nyugati feléből, illetve a Felvidékről nézve már a félárnyék szinte érzékelhető változást okoz a holdkorong bal alsó (délkelti) peremén, míg például Székelyföld keleti csücskéből nézve a teljes jelenség végigkövethető - elméletben, mivel a fogyatkozás elején a fényességváltozás még elhanyagolható.

Milyen látványra számíthatunk? A holdfogyatkozás a Kígyótartó csillagkép déli részén zajlik, a leszálló csomópont közelében. A Hold a Skorpió felett tartózkodik, de a nyári csillagképeket és a Tejút fényét elnyomja égi kísérőnk fénye, csak a legfényesebb csillagok lesznek láthatóak. A félárnyék csak a holdkorong alig több, mint felét takarja, és csak igen enyhe halványodást okoz a déli negyedén. Az Antares vörös fénye 7,5°-kal délnyugatra látszik a Holdtól, de más fényes csillag nincs a közelben. A bolygók sem keltek még fel, azok sem társulnak a látványossághoz - egyébként is elég messze látszanának, a Jupiter 40°-ra, a Szaturnusz 45°-ra keletre tartózkodik a Holdtól.
Égi kísérőnk 3-án hajnalban volt földközelben, látszó mérete nagyobb az átlagosnál, 32' 38". A fogyatkozás maximumában a Hold déli pereme 18,4' mélyen merül a penumbrába.

A holdfogyatkozás technikailag 17 óra 46 perc UT-kor kezdődik, ekkor érinti a félárnyék a holdkorong délkeleti peremét. Ez, mint írtam, mérhetetlenül kicsiny fényváltozást jelent, a közelgő holdfogyatkozás első jeleként 18 óra 30 perc UT körül egy egyre növekvő, erősödő barnás-szürkés homály terül szét a holdkorong déli részén. Magyarországról nézve a félárnyék észrevételét késlelteti, hogy a holdkelte is erre az időpontra esik. A holdfogyatkozás maximuma 19 óra 25 perc UT-kor lesz. Ezután a félárnyék lassan levonul a holdkorongról, utoljára 20 óra 20 perc UT-ig sejthető a jelenléte. A félárnyékos holdfogyatkozás végére 21 óra 04 perc UT-kor kerül sor, amikor a penumbra teljesen elhagyja a Hold felszínét.

A félárnyékos fogyatkozás magnitúdója 0,5683. Az umbra átmérője 1,4798°, míg a penumbráé 2,5306°.

A félárnyék 3 óra 18 perc 13 másodpercig tartózkodik a holdkorongon, ennyi a fogyatkozás időtartama.

A holdfogyatkozás kontaktusainak időpontjai világidőben (az időpontokhoz adjunk hozzá KETTŐ órát, hogy helyi időt (NyISz) kapjunk, HÁRMAT hogy a Kelet-Európai (pl. Románia, Erdély) időt!):

Penumbrális fogyatkozás kezdete:
17:45:50 UT
A fogyatkozás közepe:
19:25:02 UT
Penumbrális fogyatkozás vége:
21:04:03 UT

A következő holdfogyatkozás 2020. július 5 -én lesz, de ez is csak egy hasonló félárnyékos holdfogyatkozás, mely Magyarországról nem megfigyelhető. A következő teljes holdfogyatkozást 2022. május 16-án láthatjuk, viszont ennek is csak az elejét! Sokáig kell várnunk a Magyarországról végig látható következő teljes holdfogyatkozásig. Ennek dátuma: 2028. december 31! Zárójelben: És még itt is lemaradunk a félárnyékos fogyatkozás végéről - bár ez nem nagy veszteség. A következő TELJES EGÉSZBEN megfigyelhető teljes holdfogyatkozást Magyarországról 2029. december 20-21-én láthatjuk majd.


Információk ezen fogyatkozás Szárosz-családjának a hátteréről:
Ez a holdfogyatkozás a 111-es fogyatkozási család 71 tagjából a 67. Ez a magas szám jelzi, hogy a Szárosz-család már igen öreg, hamarosan véget is ér, már csak négy, egyre kisebb fokú félárnyékos holdfogyatkozásra futja erejéből.
830. június 10.-én volt a 111-es Szárosz-család születésének időpontja. A Hold az Ekliptikát észak felől déli irányba keresztezte, azaz a leszálló csomópont közelében tartózkodott. Mivel a csomópont elég közel volt ekkor a Föld árnyékkúpjához, elkerülhetetlen volt egy holdfogyatkozás bekövetkezte. Egyáltalán semmi látványosság, csak a Hold északi pereme lágyan érintette a földárnyék déli szélét - egy észrevehetetlen, parányi 0,0457 magnitúdós félárnyékos fogyatkozást adva, melynek hossza 63 perc volt. Tizennyolc évenként egy-egy hasonló esemény következett, a Hold mindig mélyebben hasított a félárnyékba, és 162 évvel később, 992. szeptember 14-én megtörtént az első részleges holdfogyatkozás: egy 58 percig tartó esemény. A további fogyatkozások időtartama fokozatosan nőtt, végül 1353. április 19 -én következett be a sorozat első teljes holdfogyatkozása, mely 36 percig tartott.
A következő események alkalmával gyorsan nőtt teljesség időtartama, és 90 év múlva, 5 Szárosz-ciklussal később, 1443 június 12-én zajlott le a család leghosszabb teljes holdfogyatkozása, amikor a teljesség időtartama 1 óra 46 perc volt, szinte tökéletes centrális fogyatkozást adva. Majd jött a gyors lecsengés, újabb 90 év elteltével, 1533. augusztus 4-én volt az utolsó teljes holdfogyatkozása a 111-es Szárosz-ciklusnak, amikor 49 percig tartott a totalitás - ez Magyarországról tökéletesen megfigyelhető volt, a számítások szerint.
Ezután részleges
holdfogyatkozások jöttek 18 évenként, lassan csökkenő időtartamú részleges fázissal. Az utolsó részleges holdfogyatkozásra 1948. április 23-án került sor, 35 perc hosszú volt a látványos fázis. A 111-es Szárosz-család dicsfénye immár gyorsan halványul, az utolsó félárnyékos holdfogyatkozás 2092. július 19-én lesz, mely észrevehetetlenül kicsi (0,0620 magnitúdós). Ezzel véget ér egy 1262 évig tartó eseménysorozat.

A 111-es Szárosz-család holdfogyatkozásainak 60%-át a részleges fogyatkozások teszik ki, szám szerint 43. Ez szokatlanul sok. Összehasonlításul: a teljes holdfogyatkozások száma csak 11, ami az összmennyiség kevesebb mint hatoda! Ellenben a csúcsot jelentő 106 perces teljesség a kivételesen hosszú holdfogyatkozások közé tartozik. 100 percnél hosszabb totalitásból csak három volt - ezzel érzékelhetjük, hogy eme Szárosz-család leglátványosabb része csak egy rövid fellángolásnak tekinthető, a maga 180 évével. A félárnyékos holdfogyatkozások arány az összmennyiség kevesebb, mint negyede. Elég szokatlan ez az eloszlás a Szárosz-családok között.

A 111-es Szárosz 71 fogyatkozásának sorozata:
9F
20R
11T
23R
8F
ebből 7 centrális

A 111-es Szárosz adatait Fred Espenak számolta ki és tette közzé - köszönet érte.

Vissza a fogyatkozási nyitólapra!

Vissza a kezdőoldalra!