Részleges napfogyatkozás 2003. május 31-én

2003. május 31-én, szombat reggel egy részleges napfogyatkozás tanúi voltunk Magyarországon. Napkeltekor a fogyatkozás már 35 perce tartott, vagyis egy már részlegesen (63%) takart napsarló kelt fel az északkeleti látóhatáron. Nem mindennapi látvány, legalább oly megrendítõ élmény volt számomra, mint a teljes napfogyatkozás!

Ez a fogyatkozás több szempontból is különleges volt. A Hold három nappal korábban volt földtávolban, vagyis túl kicsi a holdkorong ahhoz, hogy teljesen eltakarja a Napot. A Hold korongja körül a Nap égi gyűrű módjára kikandikált - innen ered a gyűrűs napfogyatkozás elnevezés is (nálunk nem látszott gyűrűsnek a fogyatkozás, ahhoz pl. Izlandra kellett volna utazni - bár ott meg felhõs volt az ég..., viszont Fred Espenaknak szerencséje volt, lásd a beszámolóját). A fogyatkozás másik különlegessége: a Hold "antiárnyéka", az antiumbra1 a Föld felszínén keletről nyugatra mozgott, éppen a megszokottal ellenkező irányba. Ennek több oka is van. Az első, hogy egy nappal volunk a meteorológiai nyár kezdete előtt, vagyis a Föld tengelyének északi része a Nap felé hajott: az északi sarkvidék teljes megvilágításban volt. Másodszor, a Hold antiumbrája éppen csak súrolta a Földet – az árnyékkúp egyik széle az Északi-sark felett elhaladva érte el a földfelszínt, míg a másik az űrben haladt tovább! Ez a súrolós geometria okozza azt is, hogy az árnyék nyoma a felszínen egy D alakú folt volt, a megszokott oválissal ellentétben. Mindez az 1. ábrán is látszik. (Színesben ugyanezt a 2. ábra mutatja)

Milyen látványban volt részünk? Nos, ezt igazából lehetetlen leírni! A "szakavatott" szemlélõ már a pirkadat során észrevette, hogy valami szokatlan készülõdik: a hajnali fény erõsödése napkelte elõtt negyed órával megállt! Nagyon fura volt. Szolnokon - innen néztem a fogyatkozást - sajnos eléggé felhõs volt az ég, aggódtunk is, hogy látunk-e valamit.

Miközben a Nap egyre magasabbra hág az égen, korongját egyre vékonyabb sarlóvá formálja a Hold, s 5:18-kor bekövetkezik a maximális takarás. A napkorong 81,592 %-a takarva van, a megvilágítás, a fények kísértetiesek. Majd a napsarló tovább emelkedik az égen, mialatt a Hold lassan levonul a Nap korongjáról. A fények visszatérnek megszokott formáikba, s mire 6:16-to mutat az óra, a napkorong újra csorbítatlanul süt le ránk. Egy csodálatos élménnyel leszünk gazdagabbak.

A Hold Nap elõtti elvonulását - ahogy tõlünk látható - szemlélteti a jobb oldali ábra.

A 2003. május 31.-i gyűrűs napfogyatkozás folyamán az alábbi animáció szerint mozog a Hold árnyéka a Föld felszínén. A halványszürke rész a félárnyék, ahol részleges fogyatkozás figyelhetõ meg. A vörös folt az antiumbra: ezen a helyen látható gyűrűs napfogyatkozás. Az animáció Andrew Sinclair szívélyes engedélyével került bemutatásra.


A következő részleges fogyatkozásra 2005. október 3-ig kell várni; ez a fogyatkozás többek közt Portugáliából, Spanyolországból és Tunéziából gyűrűsnek látszik majd.

Hasznos és fontos tanácsok a megfigyeléshez

Pár további információ eme fogyatkozás családjáról az érdeklődők számára:

Mint minden napfogyatkozás, ez is egy fogyatkozási családba, ún. Szárosz-családba tartozik, melyeket számuk alapján különböztetünk meg. (A szárosz elnevezés eredetéről, hátteréről bővebb információt egy külön oldalon találsz.) Ez a fogyatkozás a 147-es Szárosz-család tagja. Ez a Szárosz 1624. október 12-én született, amikoris az első, gyakorlatilag észrevehetetlenül kicsi részleges fogyatkozását produkálta Szibéria északi vidékén. A mostani a 22. fogyatkozás abból a 80-ból, amit a 147-es Szárosz ad a Föld számára – micsoda hosszú pályafutás, 1424 és 1/3-ad évig tart! (Egy átlagos Szárosz 73 fogyatkozást nyújt 1298 év alatt.) Szároszunk még csak 379 éves – még így is 15 évvel idősebb, mint az 1999-es napfogyatkozásunk Szárosza, a 145-ös – de még csak most lesz az első gyűrűs fogyatkozás a történetében – ez magyarázza a fentebb emlegetett különlegességét a fogyatkozásnak, – melyet 39 további fog követni. Teljes fogyatkozást egyet sem kapunk tőle!

A 147. Szárosz leghosszab gyűrűs fogyatkozására 2291. november 21-én kerül sor, amikor 9 perc 41 másodpercig látszik gyűrűnek a Nap! Nem rekord, de figyelemreméltó. Ezt követően egyre rövidülnek a fogyatkozások időtartamai, s az utolsó gyűrűs fogyatkozásra 2706. július 31-én kerül sor a déli sarkvidéken. 18, egyre csökkenő mértékű részleges fogyatkozás után az utolsó, szinte észrevehetetlen látványosságot 3049. február 24-én láthatnánk – és ezzel a 147-es Szárosz a történelem része lesz.

A 147. Szárosz következő fogyatkozásra 2021. június 10-én kerül sor, amit mi a déli órákban mint igen pici részleges fogyatkozást ugyancsak láthatunk.

Rengeteg további olvasnivaló (angolul) Fred Espenak honlapján található.

1: Bõvebben a napfogyatkozásokról kezdõknek ottlapon.

Vissza a fogyatkozási nyitólapra!

Vissza a kezdőoldalra!

Átnézve: 2012. június 4.