Danjon-skála a holdfogyatkozások fényességére

Szerezte: Fred Espenak
Fordította: Kaposvári Zoltán


Az angol eredeti MrEclipse honlapján található, az Ő szívélyes engedélyével tehettem fel ide a fordítást.

Blue Bar

A Hold megjelenése egy-egy holdfogyatkozás során alkalmanként jelentős mértékben eltérhet a korábbitól. Egyértelmű, hogy ebben fontos szerepe van a fogyatkozás geometriájának, vagyis hogy a Hold milyen pályán halad keresztül a Föld umbráján. Nem ilyen magától értetődő azonban a Föld légkörének a fogyatkozás megjelenésében játszott szerepe. Noha a Föld, mint égitest maga elzárja a közvetlen napfény útját az umbrába, a légköre mégis képes a napsugarak egy részét megtörni és az árnyék belsejébe juttatni. A földi légkör változó mennyiségű vizet tartalmaz (felhőzet, pára, csapadék formájában), emellett szilárd részecskék is lebegnek benne (por, szerves alapú szennyeződés, vulkáni hamu). Ezen anyagok megszűrik és elhalványítják a napfényt, mialatt az megtörik és az umbrába jut. Példának okáért, a nagymértékű vagy gyakori vulkáni tevékenység hatalmas mennyiségű vulkáni hamut pumpál a légkörbe, s ezt követően a a fogyatkozások éveken át igen sötétek, vöröses színűek. A Föld korongjának peremén vastagon össszeálló felhőzet szintén sötétíti a fogyatkozást, lévén blokkolja a napfény útját. André Louis Danjon francia csillagász egy igen hasznos és egyszerű, ötfokozatú skálát alkotott, mely segítségével könnyen megbecsülhető a teljes holdfogyatkozás során a Hold vizuális megjelenése és fényessége. A skála értékei ('L') a következők:

   L = 0   Igen sötét fogyatkozás.
        A Hold szinte láthatatlan, főleg a fogyatkozás közepén.

   L = 1  Sötét fogyatkozás, a színek a barna és szürke árnyalatai
        Felszíni alakzatok csak nehézségek árán fedezhetők fel.

   L = 2   Mélyvörös vagy rozsdaszínű fogyatkozás.
        Az árnyék közepe igen sötét, de az umbra szélei viszonylag világosak; a tengerek könnyen felismerhetőek..

   L = 3   Téglavörös fogyatkozás.
        Az umbra széle világos, inkább sárgás színű. Sok részlet látszik a Holdon.

   L = 4   Igen fényes, rézvörös vagy narancsszínű fogyatkozás.
        Az umbra széle igen fényes és kékes árnyalatú.
Az 'L' értékének megbecsülésére a puszta szemünk a legalkalmasabb műszer, esetleg binokulár vagy kis távcső is használható, és leggyakrabban a fogyatkozás közepén végezzük. Hasznos lehet még, ha rögtön a totalitás kezdetén illetve a vége előtt is becslést végzünk. Ilyenkor a Hold az árnyék szélénél tartózkodik, így az umbra külső részére becsülhetjük meg az 'L' értékét. Bármilyen becslést végzünk is, jegyezzük fel a használt műszert és az időpontot. Feljegyezhetjük továbbá az umbra színében illetve fényességében bekövetkező bármiféle változást, az eltérő helyeken jellemző értékeket, valamint hogy milyen éles az árnyék széle. Szenteljünk pár percet a holdi alakzatok megfigyelhetőségének lejegyzésére is. A jegyzetek, vázlatok, melyeket a fogyatkozás során készítünk, felbecsülhetetlen értékűek lehetnek az esemény részleteink visszaidézésénél, esetleg tudományos haszna is lehet.

Arra biztatok minden megfigyelőt, hogy végezze el bátran a Danjon-skálás becslést, és küldje el észlelését az MCSE Okkultációs Szakcsoport vezetőjének e-mailben, vagy levélben az alábbi címre:

Szabó Sándor
9400 Sopron
Jázmin u. 8.

Blue Bar

Vissza a fogyatkozási nyitólapra!

Vissza a kezdőoldalra!

Utolsó frissítés: 2007. 01. 04.