Napfogyatkozás megfigyelése - ÉS szemünk védelme

A napfogyatkozás megfigyelése rendkívül kockázatos a látásunk épsége szempontjából, ha nem vagyunk elég óvatosak. A Nap annyi hőt, fényt és ultraibolya sugárzást bocsát ki, amennyi egy pár pillanat alatt kiégetheti a retinánkat, ha szabad szemmel, védőeszközök nélkül nézünk bele. Távcsővel ugyanez sokkal fokozottabban érvényes! Ezért:

Megfelelő szűrő nélkül SOHA ne nézzünk a Napba, se szabad szemmel, se távcsővel!!! Azonnali vakság lehet a bátorságunk "jutalma"!!!

Mit nevezhetünk megfelelő szűrőeszköznek? Az alább felsoroltak mindegyike az; amit itt nem találsz meg, az veszélyes lehet!

A legmegfelelőbb a napszűrő fólia, amit csillagászati boltokban lehet kapni, A4-es méretű lapokban. Ezt méretre vághatjuk, így a távcsövünkre készíthetünk szűrőt, vagy keménypapírból szemüveget készítve fogyatkozásnéző szemüveget csinálhatunk. FIGYELEM!! Az 1999. augusztus 11.-ére vett napfogyinéző szemüvegek csak akkor használhatók ma is, ha a szűrője fém bevonattal van ellátva - azaz a felületük fémes kinézetű, fémesen csillog! A nem fém bevonatú fóliás szemüvegekben a szűrő vegyianyaga mára lebomlott, így NEM NYÚJT MEGFELELŐ VÉDELMET! (Ezt az információt a 2001-ben megtartott Fizikatanári Szimpóziumon hallottam.) Az alábbi kép mutatja a kétféle napfogyi szemüveget, a felsõ a fém bevonatú - köszönet Havassy Andrásnak a kép biztosításáért.

A legprofibb igényeket elégíti ki a távcsövekhez kapható, üveg alapú napszűrő. Mivel igen drágák, az egyszerű nézelődőknek nem ajánlom - vannal olcsóbb megoldások is az szemünk védelmére.

Szintén jó védelmet ad a hegesztőüveg, amennyiben 12 vagy e feletti a számozása. A 12-es üveg esetén a napkorong még elég fényes marad, ezt csak akkor használjuk, ha csak időnként vetünk egy-egy pillantást a napkorongra. Esetleg sötét napszemüveggel együtt használva már nem lesz olyan vakító a Nap fénye, de jobb megoldás a magasabb faktorú üveg használata. Több kisebb faktorú üveg együttes használata esetén a számok értéke összeadódik, pl. két 8-as üveg egy 16-osnak felel meg.

Akinek van távcsöve, de nincs szûrõje, az válassza a Nap kivetítésétének módszerét. Ekkor a Napra állított távcsõ mögött egy fehér papírlapon felfogjuk a Nap képét. minél távolabb van a papírlap a távcsõtõl, annál nagyobb lesz a kapott kép, ugyanakkor halványabbá is válik. Figyelem, egyes okulárok - fõleg a ragasztott, pl. orthoszkopikus okulárok - károsodhatnak a koncentrált napfény erõs hõhatásától. Használjunk inkább egyszerû és olcsó okulárokat. Lehet, hogy a kapott kivetített kép nem lesz olyan kitûnõ minõségû, de most nem is ez a cél - minõségi munkához mindenképpen napszûrõt használunk.

A fenti szűrők használatával szabad csak részleges vagy gyűrűs napfogyatkozást nézni, mert a Nap felületének 1%-a is vakságot okozhat! Természetesen, teljes napfogyatkozás esetén - ha valaki elutazik, hogy ilyet figyeljen meg - a szűrőt a teljesség idejére - amikor a Napot teljesen eltakarja a Hold -le kell venni! (Máskülönben nem látunk belőle semmit...)

Biztonságos szűrővel rendszeresen nézhetjük a Napot fogyatkozásmentes pillanatokban is – hogy szabadszemes napfoltokat keressünk rajta!

Bővebb tájékoztatást a témában szintén Fred Espenak honlapján találsz – angolul.

Jó nézelődést!

Vissza a fogyatkozási nyitólapra!

Vissza a kezdőoldalra!