Iridium műholdak

Frissítés!
Az Iridium műholdak és a szolgáltatásuk elavulttá vált, a műholdakat 2019-től leselejtezik - bevezetik a légkörbe, ahol elégnek. Lassan megszűnik az esélye, hogy Iridium-felvillanást láthassunk. Ez a honlap is elavulttá, idejétmúlttá vált, inkább történeti érdekességként hagytam meg.

 

Miért is érdekesek azok az Iridium műholdak? Nos, először lássuk, hogy MIK azok!

Jól ismert, hogy a mobiltelefonok csak ott használhatók, ahová a hálózat "térereje" eljut. Pl. egy mély völgyben csak akkor működik, ha a völgy menti hegycsúcsokra adó-vevő antennákat telepítettek. (Elég pongyola a megfogalmazás, de most az érthetőség a lényeg :-)

Ezt a problémát kiküszöbölhetjük, ha felettünk keringő műholdak látják el ezt a közvetítői szerepet. Ezzel el is jutottunk az Iridium rádiótelefonos kommunikációs rendszer lényegéhez. No persze, ez a szolgáltatás csak speciális mobiltelefonokkal használható,elég drága előfizetés mellett - ez utóbbi miatt majdnem tönkre is ment a vállalkozás -, de mindez mellékes. Nem is ezek miatt érdekli az amatőrcsillagászokat ez az egész!

A műholdak energia-ellátását napelemtáblák biztosítják. Az Iridiumoknál ezek a táblák elég nagyok ÉS jól tükröződő a felületük: a Nap fénye élesen csillog rajta! Vagyis, ha megfelelő szögből nézünk a műholdakra, a visszavert napfény miatt igen ragyogónak látszanak; szemben a műhold többi részéről szóródó, alig látható napfénnyel. Tovább gondolkodva rájövünk, hogy ugyanazt a műholdat ugyanakkor, de a Föld ELTÉRŐ pontjairól szemlélve, más-más fényességűnek látjuk. Bizonyos, elég kis területről nézve IGEN fényes, máshonnan pedig láthatatlan lesz az Iridium. Nomármost, mivel a műhold kering a Föld körül, az a terület, ahonnan fényesnek látszik, a műholddal együtt vándorol!

Röviden: előfordul, hogy az egyik Iridiumot figyelve, egyszerre fényesedni kezd, majd visszahalványodik. Maximális fényességben a Vénusznál is fényesebbnek látszhat a műhold! Ezt nevezik Iridium felvillanásnak (Iridium, flares), és erről kapunk információkat a Heaven's Above címen. Csak mint érdekes látnivaló említem meg, mivel városi ég alatt is könnyen megfigyelhetők.

Először ki kell választani a helyet a Földön (Pl. -> Hungary -> Szolnok), majd innen lehet a megfelelő menübe eljutni.

Vissza a linkekhez!